De aseară în alegerile prezidențiale din România a început să bată un curent suveranist. Și nu doar prin validarea controversatului candidat AUR, George Simion. Problema nu este simplă deloc pentru partidele aflate la putere, mai ales că susțin candidați cel puțin la fel de controversați ca și cel al suveraniștilor. Mai mult decât atât, partidul care a câștigat alegerile locale și parlamentare, mă refer la PSD, nu are oficial un candidat pentru funcția prezidențială, deși Victor Ponta, nume important al partidului cu experiență în funcții înalte în statul român, candidează ca independent și tocmai a fost demis din PSD.
Dacă cineva își închipuie că Victor Ponta luptă de unul singur pentru funcția de președinte al României, se înșală, fiindcă, vrem ori ba, el și-a făcut o plasă deasă de relații internaționale, ce nu pot fi ignorate, încă de pe vremea când a fost prim-ministru. Nu-mi propun să fac ierarhizări, dar este clar pentru multă lume că lupta pentru intrarea în turul al 2-lea va fi foarte strânsă, cu evidente șanse pentru Crin Antonescu, Victor Ponta și George Simion, cel din urmă putând să fie cel dintâi, având procente de popularitate în creștere. Dacă mai adăugăm că ar putea fi susținut umăr la umăr de Călin Georgescu, șansele îi cresc considerabil.
Asta nu înseamnă că o mobilizare exemplară a partidelor aflate la guvernare nu ar putea să-și impună candidatul. Ca o curiozitate adăugată celorlalte multe, nu putem trece cu vederea că interimarul PNL la Cotroceni, Ilie Bolojan, îl susține pentru funcția de Președinte al României pe „independentul” Nicușor Dan, susținut de USR. Iar acesta promite să-l pună premier, dacă ar ajunge președinte. Asta ca să nu ne mai mirăm că PSD îl susține pe candidatul PNL Crin Antonescu. De fapt, cine pe cine susține în alegerile astea prezidențiale? Îmi este greu să înțeleg, atâta vreme cât toți aceștia, mai nou, se dau a fi suveraniști.