Ca expert în politici europene și comunicare strategică, stabilit în Bruxelles din 1997, consider că este nevoie să existe o strategie integrată, atât la nivelul statutului României de membru UE, dar și o analiză a ricoșeurilor pe alte paliere, precum cel al apărarii europene autonome.
Analize reale și discuții pragmatice cu partenerii strategici ai României: Franța, Germania și Polonia. Coordonare maximă la nivel instituțional românesc, inclusiv cu Președintele României. Coordonare permanentă cu UE. Fără panică, calm și coordonare, ar fi direcțiile pe care le văd în acest moment.
În ceea ce privește replica Uniunii Europene, care a anunțat că analizează măsuri în contrapondere, consider că Uniunea Europeană ar putea răspunde tarifelor impuse de SUA si prin introducerea unor taxe ecologice:
Taxa pe carbon la frontieră – UE deja implementează acest mecanism pentru a taxa importurile în funcție de emisiile lor de carbon. Acest lucru ar putea afecta exporturile americane, mai ales în sectoare precum oțelul, aluminiul și cimentul.
Restricții pentru produse cu impact ecologic ridicat – UE ar putea interzice sau restricționa importurile de produse americane care nu respectă standardele ecologice europene (de exemplu, în agricultură sau industria chimică).
Taxe suplimentare pe bunurile cu amprentă ecologică mare – UE ar putea introduce tarife suplimentare pentru importurile americane de petrol, gaze naturale lichefiate (LNG) sau produse industriale poluante.
Această strategie ar fi justificată din perspectiva luptei împotriva schimbărilor climatice, dar ar putea escalada tensiunile comerciale dintre SUA și UE.