* Echipa târgovișteană și liderul Csikszereda sunt singurele echipe gazdă care au câștigat în ultima rundă
Cele două partide disputate luni, 7 octombrie, FC Bihor – U Craiova 1948 1-1 și Csikszereda – CSM Focșani 1-0, au încheiat… și nu prea (veți vedea de ce), jocurile etapei a 9-a din liga secundă. Liderul Miercurea Ciuc se distanțează la 7 puncte de ocupantele locurilor 2 și 3, respectiv CSM Slatina și Metaloglobus, ambele cu câte 18 puncte. După recordul de goluri din etapa precedentă, această rundă a fost una dintre cele mai sărace, doar 17 goluri marcate. Noroc cu Chindia, care a ridicat media, prin cele patru reușite cu Câmpulung. De fapt, echipa târgovișteană și liderul Csikszereda sunt singurele echipe gazdă care au câștigat. Nu trebuie luat în calcul rezultatul partidei CSC Șelimbăr – Viitorul Târgu Jiu 3-0, rezultat obținut la masa verde, prin neprezentarea gorjenilor. De aceea susțineam că etapa nu s-a prea încheiat. Dacă echipa din Târgu Jiu se va retrage din competiție, programul Ligii a 2-a se complică.
Lucrurile se complică, dacă se retrage Viitorul
Dintre cele 8 echipe care au jucat cu această echipă, până acum, 7 au obținut victoria, printre care și Chindia, iar una, FC Bihor, a remizat. Dacă echipele cu care urmează să joace Viitorul, primesc 3 puncte la masa verde, așa cum s-a întâmplat cu Șelimbăr, nu este fair-play. Una este să câștigi pe teren, și alta din oficiu. Și cum rămâne cu orădenii care, prin această situație, cele două puncte pierdute în egalul de acasă îi afectează. Incorect este și dacă se anulează rezultatele cu această echipă. Chindia, spre exemplu, a cheltuit bani și energie pentru acel 3-0 de la Turnu Severin. Să-i iei punctele… este chiar hilar. Iată, deci, cât de mult se complică lucrurile dacă echipa din Târgu Jiu se retrage. Apoi, în fiecare etapă, o echipă va sta. După terminarea campionatului regular, intervine altă problemă. Echipele din grupa play-out nu mai pot fi împărțite în două serii egale, de câte 8 echipe. Una dintre ele, A sau B, ar fi impară. Deci și aici, echipele vor sta câte o etapă. Ar mai fi și situația ca echipa aceasta să nu se retragă. Vom vedea!
Întreruperea campionatului scoate echipele din program
Întreruperea campionatului, ca să trecem la alt aspect, și în Liga a 2-a, pentru programul competițional al reprezentativei României, nu prea este justificat. Pe vremuri, echipa Sportul Studențesc, care era în Divizia B, avea un jucător în Națională, pe Sasu. De câte ori era convocat la liga (divizia) secundă, nu avea nicio treabă cu programul naționalei. Câți jucători, cu underiști cu tot, din Liga a 2-a, sunt convocați la echipele naționale? Dintre titularii echipelor, desigur. De cele mai multe ori, aceste pauze în loc să fortifice echipele de club, le-au… șubrezit. Scoaterea lor din programul competițional, chiar și pentru o perioadă scurtă, le-a afectat comportamentul. Acest lucru s-a întâmplat și cu Chindia. Este ca scoaterea din priză a unui aparat, pe care îl repornești mai greu. Prin aceste întreruperi, competiția avansează în timp. Acum, terenurile sunt bune, la nivelul lor calitativ, normal. Avansând spre iarnă, lucrurile se vor schimba. Deja au apărut semne, chiar și în SuperLigă. Nu este cazul la Târgoviște unde, după părerea mea, este gazon de Top 5 în România. Dar Chindia nu joacă doar acasă, și va avea și ea de suferit din cauza aceasta.