*Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, sunt în derulare două proiecte majore, finanțate prin Programul PPRSM și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare cumulată de aproximativ 90 de milioane de lei
Conducerea Primăriei Târgoviște a efectuat, recent, o vizită de lucru la blocurile G, acolo unde se derulează lucrări de reabilitare termică în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană. Alături de primarul Daniel Cristian Stan s-au aflat viceprimarii Cătălin Rădulescu și Constantin Cozma, precum și administratorul public al orașului, Gabriel Boriga. Cu această ocazie, primarul municipiului Târgoviște a oferit detalii despre stadiul și amploarea investițiilor în curs, subliniind că proiectele de eficientizare energetică sunt într-o etapă intensă de implementare.
„Discutăm din nou despre reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Târgoviște. Această activitate de atragere a finanțărilor se află, în acest moment, practic în plină desfășurare”, a precizat primarul.
Potrivit declarațiilor acestuia, sunt în derulare două proiecte majore, finanțate prin Programul PPRSM și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare cumulată de aproximativ 90 de milioane de lei. Contractele de finanțare pentru aceste investiții au fost deja semnate.
Pe lângă blocurile G, lucrările continuă și în alte zone ale orașului. „Se lucrează, după cum știți, și la blocurile A, la blocul 81, de asemenea continuă lucrările la alte blocuri din zona G. Avem intervenții și la blocurile X, iar în perioada următoare urmează să semnăm contractele de finanțare pentru blocul numărul 26, precum și pentru blocul din planul numărul 5, de pe strada Ion Ghica”, a completat Daniel Cristian Stan.
În paralel, alte aproximativ 100 de scări de bloc sunt în pregătire pentru accesarea de fonduri. Documentațiile aferente se află în diferite stadii, în funcție de gradul de implicare al asociațiilor de proprietari. Primarul a transmis că blocurile de locuințe sunt proprietăți private și că implicarea cetățenilor este esențială pentru continuarea procesului de reabilitare. „Primăria nu deține spații în aceste imobile de locuințe. Așadar, pentru a putea beneficia de finanțare, este obligatoriu: să existe o asociație de proprietari și să fie completată documentația pusă la dispoziție de către primărie”.
Edilul șef a explicat că în numeroase cazuri lipsa documentației sau depunerea incompletă a acesteia reprezintă principalele cauze pentru care unele blocuri nu au fost incluse în proiectele în derulare. „Administrația locală, oricât de bine intenționată ar fi, nu poate interveni pe o proprietate privată fără un mandat clar din partea asociației de proprietari și a locatarilor”, a subliniat primarul.
Lucrările de reabilitare termică vizează, printre altele, schimbarea tâmplăriei, anveloparea clădirilor, modernizarea instalațiilor electrice și implementarea de sisteme alternative de producere a energiei.
Conform autorităților locale, perioada actuală este considerată una dintre cele mai importante din punctul de vedere al oportunităților de finanțare europeană pentru astfel de investiții. Pe lângă cele aproximativ 90 de milioane de lei deja contractate, sunt în pregătire și alte proiecte, în valoare de circa 40 de milioane de lei, aflate în stadiu avansat de evaluare.