marți, 22 aprilie, 2025

„Opt decenii de la două momente istorice salvatoare ale statalităţii româneşti”

Publicitate




Citeşte şi

Sub acest titlu, joi, 24 octombrie a.c., s-a desfăşurat, la Muzeul de Istorie din Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, un simpozion aniversar, prilejuit de Ziua Armatei Române, organizat de Garnizoana Târgovişte şi de Filiala „Mihai Viteazul” Dâmboviţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Moderat de col. (r) Gheorghe Şerban, preşedintele Filialei „Mihai Viteazul”, simpozionul, pe lângă omagiul adus Armatei Române, a mai avut un moment semnificat legat de împlinirea a 80 de ani de la actul istoric din 23 august 1944. În deschiderea lucrărilor simpozionului, o gardă formată din membri ai Asociaţiei „Tradiţia Militară”, purtând uniforma Armatei Române din Primul Război Mondial, a prezentat onorul asistenţei.

Apoi, pc. dr. Marian Puiescu, consilier eparhial, a adus la cunoştinţă mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei, şi tot mesaje de salut au transmis şi jr. Cătălin Cristea – Chiru, secretar al Primăriei Târgovişte şi col. Cristian Biţă, comandantul Garnizoanei Târgovişte care, de altminteri, a susţinut, apoi, prima lucrare a simpozionului.

În continuare au susţinut, de asemenea, comunicări, et. col. Lucian Boboc, prof. dr. Marian Curculescu şi prof. honor. univ. dr. George Coandă care au pus convingător în evidentă rolul crucial jucat în istoria poporului român de actele istorice de la 23 august 1944 ziua în care România a intrat în dispozitivul de luptă al Naţiunilor Unite, şi de la 25 octombrie, acelaşi an, când Armata Română a eliberat definitiv Transilvania de la nord-vest de trupele Germaniei naziste şi ale Ungariei horthiste, astfel fiind salvată statalitatea românească, cât şi participarea militară românească în teatrul de operaţii Bosnia – Herţegovina în cadrul misiunii militare de pacificare internaţionale/FUR.

La finalul comunicărilor, dr. Cristina Constantin, şeful Secţiei documentare a Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, a recomandat expoziţia „România – NATO: 20 de ani” pe care a organizat-o la muzeul gazdă a simpozionului. Şi, însufleţind întreaga asistenţă, formaţia Art Canto Morena (îndrumător prof. Dana Călineţ) a Clubului Copiilor din Moreni, a oferit, la încheierea întregii manifestări, un îndelung aplaudat spectacol muzical patriotic (Biroul de presă al Filialei „Mihai Viteazul” Dâmboviţa).

Publicitate




LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele ştiri

Învierea Domnului – Izvorul credinței și bucuriei noastre

† Nifon, din milostivirea lui Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit Iubitului nostru cler, cinului monahal și tuturor credincioșilor din Arhiepiscopia Târgoviștei,...

Citeşte şi...