*Grupuri noi cu sute de elevi din România și din Rep. Moldova salută Cetatea Romanței Târgoviște cu salutul Crizantemiștilor: ROMANȚA NE UNEȘTE!
Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței”, desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a prilejuit și în această săptămână vizitarea Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște de către grupuri numeroase din județele Alba și Dâmbovița, precum și din Republica Moldova. Astfel, grupului din Alba Iulia (Liceul de artă „Regina Maria”, prof. Georgeta Plută) și celui de la Școala Finta (prof. Nicoleta Vasile) li s-a alăturat un grup de peste 100 de elevi de la patru licee din Raionul Glodeni din Basarabia, în colaborare cu Consulatul General din Bălți și a Consulului general, Mihai Tican. Inițiatoarea programului, Alina Mavrodin Vasiliu, directoarea artistică a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, a fost, ca de obicei, implicată in organizare și dornică să transmită vizitatorilor mesaje deosebit de interesante.
Vizitarea online a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, dedicat acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, a stârnit interes, curiozitate și chiar uimire în rândul elevilor și profesorilor. Aceasta reprezintă o nouă confirmare a succesului Programului Național Educațional „Tinerețea Romanței”, desfășurat sub patronajul CNR UNESCO, prin care peste 15.000 de elevi și studenți români, din țară și din comunități românești din Diaspora, au vizitat până în prezent acest muzeu dedicat istoriei Romanței românești și importanței ei în cultura națională.
Turul virtual prin saloanele muzeului a fost urmărit în condiții tehnice excelente chiar în sălile de clasă, folosind aplicația ZOOM și un laptop conectat la un videoproiector. Biletele cadou oferite de laureatele Festivalului Național „Crizantema de aur” Georgeta Plută (Alba), Nicoleta Vasile (Dâmbovița), alături de Gabriela Raucă (Viena, poetă, realizatoare de emisiuni la Radio ProDiaspora) au făcut posibile vizitele online din această săptămână.
Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște ajunge, astfel, în tot mai multe școli, licee și facultăți din România și din comunități românești din afara granițelor țării noastre , promovând mesajele culturale, istorice și identitare ale Romanței românești. Această trinitate spirituală a neamului nostru îmbină de secole muzica, poezia românească și limba română literară, purtând dorurile românilor de pretutindeni, din generație în generație.
Faptul că o veche romanță din 1832, compusă de Anton Pann, a contribuit, prin linia ei melodică, la geneza Imnului Național al României „Deșteaptă-te, române!” are o simbolistică aparte, iar grupurile de vizitatori au apreciat și această informație ca fiind de mare interes, alături de multe altele oferite de saloanele muzeului prin documente unicat, instrumente vechi și galerii de exponate inedite, de un farmec aparte, filigranate cu dăruire de fondatorul muzeului, jurnalistul Teodor Vasiliu, doctor în Istorie, autor al monografiei „Istoria Crizantemei de Aur”.
Scurtele mesaje cu impresii dau mărturie despre importanța acestor noi vizite emoționante, încheiate cu salutul biruitor „Romanța ne unește”:
„Muzeul «Casa Romanței» conservă și promovează patrimoniul muzical românesc, în special Romanța, prin expoziții care includ documente, fotografii și obiecte personale ale artiștilor celebri. Acesta păstrează vie amintirea interpreților și compozitorilor renumiți, oferind experiențe educative și emoționale , foarte importante , pentru promovarea culturii românești”.
Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.