Pe 26 septembrie a.c., Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița va marca Ziua Mondială a Contracepției, având ca scop informarea comunității despre importanța utilizării metodelor contraceptive în asigurarea unei sănătăți reproductive optime.
Scopul principal este de a crește conștientizarea cu privire la planificarea familială și la impactul pozitiv pe care contracepția îl are asupra sănătății publice. Utilizarea eficientă a metodelor contraceptive contribuie semnificativ la reducerea ratelor de mortalitate infantilă și maternă prin prevenirea sarcinilor nedorite și scăderea incidenței avorturilor.
În România, aproximativ 70% dintre cuplurile căsătorite sau aflate în uniune consensuală utilizează metode contraceptive. Cu toate acestea, nevoia neacoperită pentru o metodă modernă de contracepție în rândul femeilor de vârstă fertilă se estimează a fi de 26,5%. Această discrepanță subliniază necesitatea unor campanii de educație și informare, care să ofere acces la informații corecte și resurse adecvate.
Diferitele metode contraceptive disponibile variază în funcție de eficiență și adaptabilitate. Este esențial ca fiecare persoană să aleagă metoda potrivită în funcție de starea sa de sănătate, vârstă, stil de viață și dorințele de familie. De aceea, consultațiile cu cadrele medicale din centrele de planificare familială, cabinetele de obstetrică-ginecologie sau la cabinetul medicului de familie sunt recomandate.
„Prevenirea sarcinii în rândul adolescentelor, prevenirea sarcinilor nedorite și a mortalității și morbidității legate de sarcină sunt fundamentale pentru obținerea unor rezultate pozitive în materie de sănătate pe parcursul vieții”, a declarat directorul executiv al DSP Dâmbovița, dr. Sorin Stoica.