În România au fost semnate primele aceste proiecte cu trei companii, Continental, Bosh şi NXP, pentru a deveni competitive în proiectarea cipurilor pentru industria auto
Resursa umană joacă un rol crucial în competitivitatea europeană. În contextul globalizării și al avansului tehnologic, capacitatea Uniunii Europene de a rămâne competitivă pe plan mondial depinde într-o mare măsură de calitatea și adaptabilitatea forței sale de muncă.
Conceptul de autonomie strategică deschisă al UE ajutã la capacitarea Europei de a fi independentă în sectoarele critice, dar rămânând în același timp deschisă la cooperarea globală. UE își propune să răspundă simultan provocărilor legate de securitate, competitivitate, ecologizare și bunăstare socială, asigurând o dezvoltare durabilă și sigură pentru viitor.
Pentru a rămâne competitivă pe plan global, UE trebuie să își dezvolte capacitățile tehnologice, inovarea și infrastructură industrială. Un subiect puțin dezbătut este cel al resursei umane pregătite pentru a duce acest proces la îndeplinire. Competențele pentru competitivitate sunt abilitățile și cunoștințele care ajută un sistem să fie performant într-un mediu competitiv. Aceste competențe sunt esențiale pentru a face față schimbărilor rapide din economie, tehnologie și societate.