*Lipsa de atractivitate a sistemului medical din România pentru tineri (în ciuda creșterilor salariale) și migrația masivă a absolvenților de medicină sunt semnale de alarmă pentru autorități, afirmă dr. Jean Popescu, președintele Colegiului Medicilor Dâmbovița
Dr. Jean Popescu, unul dintre cei mai longevivi lideri ai Colegiului Medicilor din România, a fost reales, pentru a șaptea oară, în funcția de președinte al filialei din Dâmbovița. La finalul actualului mandat, acesta va însuma 28 de ani de activitate la conducerea structurii. Sub coordonarea sa, Colegiul a făcut demersuri importante pentru gestionarea crizei de personal, aprobând continuarea activității medicilor pensionari și analizând problemele majore cu care se confruntă acest sector.
Deși măsurile adoptate oferă o soluție temporară pentru deficitul de personal, problema rămâne una de fond. Lipsa de atractivitate a sistemului medical din România pentru tineri (în ciuda creșterilor salariale) și migrația masivă a absolvenților de medicină sunt semnale de alarmă pentru autorități. Chiar dacă universitățile medicale din România produc anual aproximativ 10.000 de absolvenți, mulți dintre aceștia aleg să părăsească țara, preferând oportunitățile din străinătate sau din mediul privat. „Cu toate că salariile medicilor au crescut, există numeroase motive care îi determină să plece – condiții de lucru necorespunzătoare, lipsa respectului din partea societății și presiunea constantă din sistem”, a declarat doctorul Jean Popescu, președintele Colegiului Medicilor Dâmbovița.