Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Dâmbovița se confruntă cu un deficit de personal medical, în special de medici, ceea ce a determinat instituția să pună în aplicare un plan strategic pentru a depăși această criză în 2024.
„Avem nevoie urgentă de medici pentru a asigura serviciile de urgență la standarde ridicate. Vrem să organizăm concursuri pentru aceste posturi lipsă, dar ne confruntăm cu dificultăți în atragerea de noi specialiști, în ciuda salariilor competitive pe care le oferim”, a explicat Mihail Gheorghe.
Criza de personal a afectat capacitatea SAJ de a răspunde prompt și eficient solicitărilor de urgență, iar managerul instituției subliniază că principalul obstacol în atragerea medicilor este volumul mare de muncă și programul solicitant. Medicii sunt nevoiți să lucreze în ture de 12 ore, urmate de 24 de ore de repaus, ceea ce pune o presiune asupra echipei.
O problemă deosebit de gravă se manifestă la nivelul secției de Urgențe a Spitalului Județean din Târgoviște. Activitatea intensă și solicitantă din cadrul ambulanței este dificil de gestionat, comparativ cu Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), unde fluxul de pacienți poate fi mai bine organizat.
„Este o diferență considerabilă între a lucra într-o secție de spital și a fi medic pe ambulanță. În timp ce la UPU lucrurile pot fi mai bine controlate, la ambulanță situațiile sunt imprevizibile, iar presiunea este constantă. Chiar dacă salariile sunt atractive, este dificil să găsim medici care să fie dispuși să facă față acestui ritm”, a declarat Mihail Gheorghe.
Lipsa de personal medical afectează grav eficiența și rapiditatea intervențiilor, iar personalul existent este supus unui risc crescut de epuizare. SAJ Dâmbovița își propune să remedieze această situație prin angajarea de noi specialiști și crearea unui mediu de lucru care să fie atractiv și sustenabil pe termen lung.