*Autoritățile recomandă consumul ciupercilor doar din surse verificate și autorizate
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița a emis un avertisment în urma raportării unui număr semnificativ de cazuri de intoxicații cu ciuperci în județ. Autoritățile subliniază importanța consumului de ciuperci doar din surse verificate și autorizate, pentru a preveni riscurile grave pentru sănătate.
DSP Dâmbovița, printr-un comunicat de presă remis redacției noastre, transmite recomandarea fermă pentru consumul de ciuperci doar din locuri autorizate și evitarea culegerii ciupercilor din păduri, chiar dacă acestea sunt cunoscute ca fiind comestibile. Multe specii au suferit mutații și pot deveni otrăvitoare, mai precizează directorul DSP Dâmbovița, dr. Sorin Stoica.
DSP Dâmbovița atrage atenția că simptomele intoxicațiilor pot apărea la scurt timp după consum și pot include greață, vărsături, diaree, amețeli și tulburări de vedere. În cazuri severe, intoxicațiile pot duce la deshidratare, afectarea ficatului, rinichilor sau chiar deces.
Autoritățile sanitare sfătuiesc cetățenii să fie precauți și să solicite asistență medicală în caz de simptome suspecte. „Întrucât copiii cu vârste mici, vârstnicii și bolnavii cronic sunt mai sensibili şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, se recomandă limitarea consumului de mâncăruri pe bază de ciuperci”, a declarat Dr. Sorin Stoica, directorul DSP Dâmbovița.