În Duminica a 3 a după Rusalii, Biserica ne invită să reflectăm la viața și lucrarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cei doi stâlpi ai Evangheliei, dați de Hristos pentru mărturisirea dreptei credințe și zidirea Bisericii, dar și să analizăm din punct de vedere sufletesc grijile vieții, dat fiind faptul că în acest an Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade duminica.
Sfântul Apostol Petru, pescarul chemat pe țărmul Galileii, a cunoscut chemarea directă a Domnului: „Simone, Simone, iată Satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu” (Luca 22,31), iar în ziua Cincizecimii a rostit cu putere cuvântul lui Dumnezeu, făcând minuni și aducând mii de suflete la Hristos. Prin transformarea sa de la omul înfricoșat care s-a lepădat de Domnul, la păstorul curajos al Bisericii aflăm că harul divin lucrează prin fragilitatea umană.
Sfântul Apostol Pavel, odinioară prigonitor al Bisericii, a fost întâmpinat de Hristos pe drumul către Damasc: „Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?” (Fapte 9,4). Prigoana s a transformat într-o misiune universală, apostol al neamurilor, care a vestit Evanghelia în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Scrierile lui, epistole, scrisori, pline de teologie vie, ne descoperă că harul lui Hristos biruiește orice rău și îl transformă în lumină.
În duminica a 3 a după Rusalii, Biserica ne îndeamnă să medităm asupra grijilor lumii și a modului în care viața creștină trebuie centrată pe Împărăția lui Dumnezeu (Matei 6,–33). Evanghelia oferă un cadru hristocentric pentru reflecția asupra identității apostolilor: Petru și Pavel, pionierii proclamării drep¬tății și harului prin chemarea și asumarea misiunii.
Căci Evanghelia ce se citeşte în această duminică se încheie astfel: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă!” (Matei 6, 33). De altfel, în calendar observăm că în dreptul acestei duminici, într-o mică paranteză, se menţionează şi tema evangheliei: despre grijile vieţii.
Aşadar, dacă am dori să dezvoltăm tema principală, am vorbi, desigur, despre acest subiect. Nu ne propunem, însă, acest lucru acum, deoarece intenţionăm să avem în vedere mai multe elemente ale evangheliei citite, care, de fapt, gravitează în jurul aceluiaşi mesaj, dar și pe cei doi corifei ai ortodoxiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Menţionăm doar atât: „grijile vieţii” nu se referă numai la cele de trebuinţă vieţii de aici, sub aspect material, ci şi la cele viitoare, fiind invitaţi, astfel, să ne îngrijim cu deosebire de cele sufleteşti.
Mai adânc, trebuie să ne preocupe acele griji, materiale şi spirituale, care ne călăuzesc pe drumul mântuitor al cerului. Se spune adesea că „omul este ceea ce gândeşte”, sau „omul este ceea ce mănâncă” etc. Afirmaţii valabile, fiecare în felul ei. Am adăuga, însă: „Omul este rezultatul grijilor sale!”. Iar potrivit principiului că „în viaţă găseşti ceea ce cauţi”, credem că natura grijilor ne caracterizează într-o foarte mare măsură.
Biserica a rânduit un post înaintea prăznuirii Sfinţilor Apostoli, amintindu-ne de postul pe care aceşti verhovnici l-au ţinut înaintea luării unei hotărâri importante, arătându-se întotdeauna flămânzi numai de Cuvântul lui Dumnezeu.
În vechime se numea Postul Cincizecimii, în amintirea darurilor Sfântului Duh pogorâte peste Sfinţii Apostoli. Acest post este menţionat în Constituţiile Apostolice, precum şi de Sfinţii Atanasie cel Mare, Teodoret de Cyr şi papa Leon cel Mare. Deşi la început era ţinut doar de monahi, ulterior a fost preluat în întreaga Biserică. Durata acestui post depinde de sărbătoarea Sfintelor Paşti, care poate cădea între 4 aprilie şi 8 mai. În Biserica Romano-Catolică se posteşte doar o singură zi, în ajunul sărbătorii.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 10 iunie 2015, a hotărât ca în situaţia anilor în care, în baza calculelor Pascaliei, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ar avea o perioadă de 3 zile sau mai puţin, trebuie să fie stabilit la o perioadă de cel puţin 7 zile. În consecinţă, acest post, începând cu anul 2017, oscilează între minim 7 şi maxim 28 de zile.
Pr. Ion Dragne, Paroia Fierbinți