*15 persoane au fost depistate lucrând fără forme legale în hoteluri și restaurante, iar inspectorii avertizează asupra riscurilor ridicate din sectorul ospitalității
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dâmbovița a desfășurat, în perioada 21 – 26 iulie 2025, o campanie națională de verificare a respectării legislației muncii și a normelor de securitate și sănătate în muncă (SSM) în sectorul HORECA, respectiv în hoteluri, alte facilități de cazare, restaurante și activități de servicii de alimentație.
Campania a vizat vulnerabilitățile specifice acestui domeniu, caracterizat adesea de un ritm de lucru intens, presiune crescută și efort fizic, care generează riscuri precum accidente de muncă (arsuri, tăieturi, alunecări), expunerea la substanțe periculoase și utilizarea echipamentelor electrice neconforme. În plus, în domeniul relațiilor de muncă, au fost frecvent identificate încălcări ale legislației privind angajarea personalului cu forme legale, evidența orelor lucrate, plata drepturilor salariale, munca suplimentară sau de noapte.
În urma celor 18 controale efectuate, inspectorii de muncă dâmbovițeni au depistat 15 persoane lucrând fără forme legale la 9 angajatori. Aceștia au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 300.000 de lei. Per total, în domeniul relațiilor de muncă, s-au aplicat 13 sancțiuni, dintre care 10 amenzi și 3 avertismente. Pe lângă munca „la negru”, s-au mai depistat nereguli precum lipsa contractelor de muncă la locul de muncă, lipsa evidenței timpului de lucru și nerealizarea măsurilor dispuse la controalele anterioare.
Pe partea de securitate și sănătate în muncă, inspectorii ITM Dâmbovița au constatat 22 de neconformități, dintre care 10 au fost sancționate cu amenzi însumând 41.000 de lei, iar celelalte 12 cu avertismente. Cele mai frecvente deficiențe depistate au fost lipsa instruirii angajaților și neefectuarea controlului medical la angajare sau periodic, aspecte care pot avea impact direct asupra siguranței lucrătorilor.
Marius Lixandru, inspectorul șef al ITM Dâmbovița, a lansat un apel către angajatorii și angajații din domeniul HORECA: „Facem un apel către angajatorii și angajații din domeniul HORECA să trateze cu seriozitate respectarea legislației muncii. Munca nedeclarată și nerespectarea măsurilor minime de protecție pot avea consecințe grave și expun lucrătorii dar și antreprenorii la riscuri. Măsurile de prevenție nu costă mai mult decât o amendă, dar sunt esențiale”.