marți, 15 iulie, 2025

„Romanțele Dorului”, omagiate la Filarmonica „Ion Dumitrescu”

În premieră, la Râmnicu Vâlcea

Publicitate




Citeşte şi

Duminică, 13 iulie a.c., va rămâne o zi cu o frumoasă rezonanță în Programul Național de Concerte „Romanțele Dorului”, eveniment asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Acesta a ajuns, în premieră, pe scena Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. Fără exagerare, consemnăm că evenimentul a fost numit de artiști și de spectatori cu superlativele: „o seară magică”, „un balsam pentru suflete”, „un regal muzical”.

Foto Filarmonica „Ion Dumitrescu”, realizate de Cătălin Mărgărit

Organizator și gazdă impecabilă a fost Filarmonica „Ion Dumitrescu” (manager: Petruț Constantinescu), instituție muzicală prestigioasă, reprezentată în scenă de orchestra simfonică dirijată de maestrul Tiberiu Dragoș Oprea, muzician rafinat, cu suflet de Romanță. Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, inițiator și co-organizator al acestor evenimente, a adus la rampă laureați prestigioși ai festivalurilor-surori „Crizantema de Aur” de la Târgoviște și „Crizantema de Argint” de la Chișinău, interpreți foarte valoroși, nume emblematice ale scenei lirice, pasionați promotori ai romanței românești.

Prezentarea concertului a fost un spectacol în spectacol, fiind realizată de interpreta Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Muzicienii și spectatorii, în egală măsură, au apreciat elocința și dăruirea cu care Alina Mavrodin Vasiliu i-a purtat prin istoria Romanței românești, oferindu-le informații de mare însemnătate despre importanța acestui gen muzical în cultura națională și în istoria poporului român. Pliantele realizate de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” au fost, de asemenea, o sursă foarte apreciată de informare, conținând, alături de programul concertului, file din istoria acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, inclusiv o pagină dedicată Romanței Imnului Național al României. Alina Mavrodin Vasiliu i-a realizat un moment special în concert, interpretând o strofă din romanța „Din sânul Maicii mele”, compusă în 1832 de Anton Pann pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu, romanță a cărei linie melodică a fost aleasă în 1848 de Andrei Mureșanu pentru poemul său „Un răsunet”. Astfel, o străveche romanță avea să devină maica Imnului Național al României: „Deșteaptă-te, române!”, lansat oficial la 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea, în Parcul Zăvoi. Muzicienii de pe scenă și spectatorii din sală au oferit solemnitate momentului.

Momentele orchestrale, din deschiderea părții întâi și a părții a doua, au onorat creația marilor compozitori Gherase Dendrino (vals-romanță din opereta „Lăsați-mă să cânt!”) și Eugen Doga (valsul „Gramofon”). Rând pe rând, interpreții din distribuția concertului au oferit recitaluri de o rară sensibilitate, generos aplaudate de spectatori: Alina Ichim, Lorand Cristian, Georgeta Plută, Elina Dincă Velica și Sorin Lupu. Romanțe vechi, bijuterii ale genului, alături de romanțe noi, laureate la concursurile de creație, au realizat un dialog între generații, reconfirmând ceea ce declara cu mulți ani în urmă marele compozitor Ion Dumitrescu, fost președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: „Romanța bună, romanța adevărată este lirică prin excelență. Cu parfumul suav pe care-l exală, cu delicatețea, cu duioșia, cu sensibilitatea versurilor și a muzicii, ea a găsit și va găsi întotdeauna drumul drept către inimile oamenilor”.

Programul concertului a inclus și două medalioane omagiale emoționante, dedicate poetului național Mihai Eminescu și sensibilei poete Mariana Dumitrescu, regretata soție a compozitorului Ion Dumitrescu. Interpretele Georgeta Plută și Elina Dincă Velica au dăruit emoție acestor momente cu grupaje de romanțe compuse de compozitorul din Cernăuți Dumitru Caulea și, respectiv, de regretatul compozitor Alexandru Corfescu. Recitalul cu care Alina Mavrodin Vasiliu a onorat finalul concertului a reconfirmat dăruirea exemplară a acestei artiste pentru interpretarea profundă și vibrantă a romanței românești, ale cărei sensuri poetice le tălmăcește într-un mod unic, omagiind creațiile nemuritoare ale compozitorilor plecați în veșnicie: Henry Mălineanu, Dan Stoian, Paraschiv Oprea și Aurel Giroveanu.

Concertul a fost transmis în direct pe pagina de facebook a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște, în două părți, și continuă să fie vizionat, înregistrând audiențe mari, cu vizualizări din România și de pe toate continentele unde sunt mulți români cu dor de romanță, de poezie românească și de limbă română literară.

Așa cum este obiceiul la astfel de evenimente, a fost promovat, și la Râmnicu Vâlcea, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște și aplaudat la scenă deschisă tânărul muzeograf Andrei Vasiliu, cofondator, împreună cu Teodor Vasiliu, al acestui muzeu unic în România, care completează strălucit salba de muzee a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Aplauze binemeritate, în repetate rânduri, au primit instrumentiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea, managerul Petruț Constantinescu și echipa sa inimoasă, precum și Primăria Râmnicu Vâlcea. Galeria foto o datorăm Filarmonicii „Ion Dumitrescu” și artistului fotograf Cătălin Mărgărit.

În finalul concertului, artiștii și spectatorii, într-un singur glas, au cântat „Ciobănaș cu 300 de oi”, romanța sufletului românesc. Aplauzele au durat minute în șir, încheindu-se simbolic cu salutul „Romanța ne unește!”.

Mesaje emoționante:

Emoția ROMANȚEI care ne unește!

Concertul de duminică seara, 13 iulie 2025, va fi trecut cu siguranță în panoplia evenimentelor muzicale de excepție pe care Filarmonica „Ion Dumitrescu” le-a organizat și găzduit în ultimii ani pe scena sălii „Lahovari”.

Inimoasa conducătoare a Festivalului Național „Crizantema de aur”, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 58, distinsa interpretă Alina Mavrodin Vasiliu, a propus filarmonicii vâlcene un concert emblematic, intitulat sugestiv „Romanțele Dorului”, eveniment inclus, de fapt, într-un turneu național care își propune nu doar să promoveze genul de romanță, o parte a sufletului nației noastre, ci și să apropie marele public care, în aceste vremuri, este orientat neinspirat spre multe alte genuri muzicale sterile, facile sau chiar vulgare. Sub bagheta Maestrului Tiberiu Dragoș Oprea, dirijor invitat permanent al Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, simfonicul vâlcean a acompaniat duminică seara pe unii dintre cei mai apreciați interpreți de romanțe, laureați ai marelui festival desfășurat anual în Cetatea Târgoviștei. Pregătit în cele mai mici amănunte, concertul s-a bucurat de un public mai mult decât entuziast care, la sfârșit, a cântat în picioare alături de artiștii invitați. Sensibilitate, emoție, melancolie, muzicalitate extraordinară, armonii și versuri iscusit intonate, reprezintă armonia totală creată de Elina Dincă Velica, Alina Ichim, Georgeta Plută, Sorin Lupu, Lorand Cristian și, bineînțeles, de Alina Mavrodin Vasiliu, elemente care subliniază fără echivoc emulația creată pe parcursul întregului eveniment. Și pentru ca seara să fie completă, Alina Mavrodin Vasiliu s-a depășit pe sine, făcând o prezentare inspirată, documentată, prietenoasă și mai ales rezonantă. Rezonantă cu specificul romanței, cu frumusețea versului romanțat, cu frumusețea melosului, dar și cu istoria romanței, istorie a genului care se identifică sine qua non cu sufletul nostru românesc.

Petruț Constantinescu, managerul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

 

Pentru mine, ca dirijor, romanța a întregit dorul de autentic românesc. Ea pornește din pieptul dezgolit de ego al românului atunci când iubește sau când suferă, atunci când speră, suspină ori când e smerit în bătaia încercărilor vieții! O fuziune între muzică și poezie unică în lume, un patrimoniu imaterial și inestimabil prin care virtuțile românești își poartă în veșnicie dorința de izbândă și de frumos!

Am avut o seară de înaltă ținută artistică, neprețuită prin paleta culturală atinsă: muzică, poezie, istorie – datorită în primul rând Doamnei Romanței – distinsa Alina Mavrodin, care ne-a oferit o minunată descriere a unor crâmpeie din viața și opera unor mari creatori. Prin această gală, toți artiștii serii sperăm, cu plecăciune, că s-a adăugat încă o cărămidă la moștenirea acestor personalități. Confirm cu mâna pe inimă că romanța, cu adevărat, ne poate uni!

Tiberiu Dragoș Oprea, dirijor

Publicitate




LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele ştiri

Aleșii locali au „pasat” AFC Chindia Târgoviște unui nou acționar

*Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, datoriile Chindiei se ridică la peste 1 milion de euro, însă, prin acest parteneriat,...

Citeşte şi...