*Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Dâmbovița, Toni Ciprian Mihai, a oferit informații detaliate despre modalitatea de acordare și plată a pensiilor internaționale
În cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Dâmbovița, Toni Ciprian Mihai, a oferit informații detaliate despre modalitatea de acordare și plată a pensiilor internaționale, în contextul aplicării regulamentelor europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială.
Potrivit acestuia, începând cu data de 1 ianuarie 2007 – odată cu aderarea României la Uniunea Europeană – țara noastră aplică regulamentele europene în domeniul pensiilor. Astfel, cetățenii români care au desfășurat activități profesionale atât în România, cât și într-un alt stat membru UE sau într-un stat cu care România are acord bilateral – precum Canada, Israel, Republica Moldova, Macedonia, Turcia sau Coreea de Sud – pot beneficia de pensie internațională, în baza principiului totalizării perioadelor de asigurare. Fiecare stat implicat calculează și acordă pensia în conformitate cu propriile reglementări, proporțional cu perioada de cotizare.
„Persoana trebuie să depună câte o cerere în fiecare stat în care a lucrat, în momentul în care îndeplinește condițiile de pensionare conform legislației naționale a acelui stat. Nu este necesar ca aceste condiții să fie îndeplinite simultan”, a explicat Toni Ciprian Mihai.
În România, cererile se depun la casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în funcție de domiciliu. Dacă persoana locuiește într-un alt stat membru, cererea se depune la instituția similară din acel stat, care va transmite documentele către partea română.
Un aspect important subliniat de directorul Casei Județene de Pensii Dâmbovița este necesitatea transmiterii anuale a certificatului de viață pentru beneficiarii nerezidenți, până la datele de 31 martie și 30 septembrie. În lipsa acestui document, plata pensiei este suspendată, dar poate fi reluată retroactiv, de la data suspendării, odată cu primirea certificatului, în termenul legal de prescripție.